Spansk Mat

Det finns många maträtter vi förknippar med Spanien, exempelvis Paella och Tappas och många andra. Spanien är ett förhållandevis stort land och det är ett land med gränser mot andra länder och landet har en lång historia av kolonialism plus att landet är uppdelat i regioner.

Allt detta gör att det precis som andra länder egentligen inte har ett kök som man kan säga är det typiska för landet. Alla regioner har sina maträtter och de maträtter de har gemensamt har sin egen prägel.

Det finns dock några maträtter som till och med många spanjorer kallar spanska.


Calamares (Friterad bläckfisk)
Chorizo (kryddig korv)
Chuletillas (grillade filéer av mjölkuppfödda lamm)
Gazpacho (kall bröd och tomatsoppa)
Serranoskinka
Paella (saffransris)
Tortilla(potatisomelett)

Om vi skall titta på regionerna kan man finna följande specialiteter – för att citera wikipedia:

Rioja: är självklart mest känt internationellt för sina fina viner, men även för grönsakssoppa samt peppar- och potatisrätter.

Madrid: "Cocido Mardileño" (Madrids kikärtsstuvning) och rätten med ätbar matsäck från nått djur "Callos a la Madrileña", jordgubbar från Aranjuez och meloner från Cillaconejos, viner från Navalcarnero och Anis del Toro i Chinchón

Extremadura: "Olla porida" (en stuvning med bacon, kyckling, skinka, kötter och grönsaker), "Embutidos" av iberisk gris, ostar ("Torta del Casar", nära besläktad med portugisiska "Queijo da Serra"), pitarravin. Andalusien: stekt fisk, "salmorejo" och gazpacho. Skaldjur, speciellt räkor, bläckfisk, makrill och flundra. Jabugoskinka och sherryvin.

Aragón: Somontano, Borja och andra viner. Serranoskinka (rökt) i Teruel. "Migas", rätt gjord på överblivet bröd, vanlig vid frukost och väldigt typiskt i småbyar. "Nuestra Señora del Pilar", godis i Zaragoza. "Ternasco con patatas a lo pobre", en av de mest populära rätterna i Aragón. "Borrajas", grönsak vanlig i området.

Murcia: "Zarangollo", grönsaksomelett. Fisk- och lammstuvningar samt viner från Jumilla.

Valencia: Specialisera sig bland annat på Paella då det är rättens födelseplats. Rätten är väldigt populär och det är vanligt att man lagar det till familjelunch varje söndag. Under "Falles" (en fest för Josef från Nasaret) är det vanligt att hitta stora paellor som lagas på gatan. Den typiska Valenciska paellan innehåller kööt och grönsaker, men många andra varianter av den risbaserade rätten kan hittas, med skaldjur, köttbullar eller täckt i ägg ("Arròs amb crosta").

Katalonien: Tillsammans med Valencia har Katalonien en lång tradition av risrätter och skaldjur. Rökta och kokta korvar från Vic är kända, men den kanske mest kände rätten är Crema catalana, liknande crème brûlée. Balearerna: En typisk ö-baserad diet av skaldjur och enkla grönsaksbaserade rätter som "Sobrasada". Samfaina (Ratatouille). Mallorcas största export är en efterrätt kallad "Ensaimada".

Baskien: "Txangurro relleno" (spindelkrabba), "Marmitako" (fiskstuvning) samt kummel och musslor. Ost från Idiazabal och ett speciellt vitt vin kallat txakoli. Piquillopaprika fyllda med torsk eller tonfisk.

Navarra: grönsaksstuvningar, Tudelas salladshjärtan med ansjovis, lax eller en enkel vinaigrette (olja, salt och vinäger). Piquillopaprika som ofta fylls med kök; forell a la Navarra (kokat med bacon och ost), ost från Roncal och Idiazabal,

Claretvin och patxaranlikör. Galicien: bläckfisk, torsk, "Tarta de Santiago", en paj med mandel och citron, "Empanadas" och Albariñovin från Rias Baixas.

Brazil

Tjurfäktning som Ernest såg det

Vi kan förfäras av denna kulturella företeelse som fortfarande tillsammans med flameco är en av de stora traditionella spanska kulturella traditionerna.

Se hela rapporten


Mat i Spanien

Spanien är ett förhållandevis stort land och det är ett land med gränser mot andra länder och landet har en lång historia av kolonialism

Se hela rapporten

sök


Annonser