Historia

När vi talar om den nya och den gamla världen är Spanien ett av de länder som tillhör den gamla världen. Den europeiska historien har dikterats av sina olika stormakter: Innan Spaniens stormaktstid mellan 1479-1714 så var det grekerna, romarna och morerna som mer än någon andra formade Europa. Under den spanska stormaktstiden fanns andra starka länder. Efter 1714 föll Spaniens inflytande tillbaka och de hamnade mer och mer bakvattnet till sådana länder som Frankrike, England och Tyskland.

Den spanska stormaktstiden har inte den dragningskraft som tiden för det muslimska inflyttande på den iberiska halvön. Det var en tid av kulturell utveckling och högt i tak men i och att muslimerna drevs ut och den katolska kyrkan försvann också det som varit orsaken till att så många fritänkare fanns här att så många viktiga texter skrevs. Friheten och det kulturella utbytet mellan olika grupper med helt olika bakgrund. Nu var inte denna period inte alltid en dans på röda rosor men det var en tid som till skillnad mot den tid som skulle komma var en tid där människor kunde tänka annorlunda utan att straffas för det. I och med Isabella och Ferdinand blev regenter ändrades det. Inkvisitionen inleddes. Det var många som flydde till andra delar av Europa.

Det var en tid då Spanien var väldigt lyckosamma i krig och man erövrade många områden. Spanien koloniserade stora delar av Syd och Latinamerika. Spanska är också det största språket på den kontinenten.

Spanien var länge en diktatur. När de flesta andra länder i Syd och Västeuropa sedan lång tid tillbaka var demokratier var det först i och med Francos död 1975 Spanien blev en demokrati.

Idag är Spanien ett land med en del inhemska problem. Ekonomin är inte den bästa och en del av regionerna har under åren kämpat ganska intensivt för att frigöra sig från Madrid.

Brazil

Tjurfäktning som Ernest såg det

Vi kan förfäras av denna kulturella företeelse som fortfarande tillsammans med flameco är en av de stora traditionella spanska kulturella traditionerna.

Se hela rapporten


Mat i Spanien

Spanien är ett förhållandevis stort land och det är ett land med gränser mot andra länder och landet har en lång historia av kolonialism

Se hela rapporten

sök


Annonser